Hotsend en botsend

Foto’s expeditie Noord Baikal
Polarsteps
Video

Hop naar het noorden

Een heldere hemel en terug naar zestien graden, wat moet een mens meer hebben voor een expeditie naar het noordelijke deel van het eiland Olkhon. Een vier maal vier Russische bus…of weet ik veel wat, wacht ons op aan het onthaal. De chauffeur komt wat later aan in vol ornaat. Een zware muts alsof we vandaag de mintemperaturen moeten tarten en volledig gekleed in Russische battledress kledij. Maxime, ons driverslachtoffer van dienst is zeer enthousiast. Hilde en ik willen naast elkaar gaan zitten in het middelste gedeelte, maar dat is zonder Maxim gerekend. Hilde moet en zal vooraan zitten. Dit komt natuurlijk goed uit voor de foto’s en ook voor de film. Ik overhandig tijdens de rit mijn gopro aan Hilde. Alvorens hij zijn monster in gang zet maakt hij nog een kruisteken of drie. Wat staat ons hier te wachten!?

Internationaal

De rest van het gezelschap: twee Denen, twee Fransen, twee Italianen en een Taiwanese. Het busje zit dus afgeladen vol. Wij hebben zelf ook ooit zo’n busje gehad waarmee we op de boerderij vanalles mee vervoerden, maar deze ‘UAZ Bukhanka’ is andere koek. De versnellingen gebeuren met een tussenschakeling op de koppeling, maar geen helling is te steil, geen put is te diep of hij haalt het met zijn vingers in zijn neus. De vering had iets zachter gemogen maar ik ben al blij dat hij goed scoort op die andere zaken.

Ons busje voor de expeditie
Ons busje voor de expeditie

Kozak

Maxim is een liefhebber van Russische muziek en bovendien ook lid van een Kozakkenkoor, wat hij de hele weg heen en terug demonstreert. Ik hou ook van deze muziek, maar na vandaag heb ik toch wel even een kozakkenafkickperiode nodig.

Geklutste eieren

Wij worden de hele dag danig door elkaar geschud, dat ik al blij ben dat er niemand last had van wagenziekte. Als je een helling op moet van ongeveer zestig graden is dat al een hele kunst, als je die helling naar beneden rijdt heb je het gevoel dat de auto voorover gaat kantelen. Als hij echter de berm in gaat en de zijwaartse helling gaat ook naar de zestig procent is het een wonder dat dat beest niet kantelt. Kortom, een topchauffeur en wagen natuurlijk.

Toendra/Poesta

Bij het gezelschap kan de pret niet op, de landschappen onderweg zijn adembenemend. Of dit deel al noordelijk genoeg is om toendra te heten weet ik niet maar de gelijkenis met toendra en poesta is toch zeer groot. Tegen de middag naderen we het noordelijke punt van Olkhon en dat we hier niet alleen zijn, zal niemand verwonderen, en het is dan geeneens hoogseizoen. Onze chauffeur vindt echter een plekje waar we weg van alle drukte onze 4×4 parkeren. Vandaar is het nog zo’n half uur klimmen en dalen naar het uiterste punt ‘Cape Khoboy’. Het zicht op de besneeuwde toppen is magnifiek en de uitgestrektheid van het grootste gedeelte van het Baikal overweldigend (bol’shoy Baikal) .

Vissoep

Na deze stevige wandeling heeft Maxim een vissoep bereid met een slaatje, brood en thee. We zitten op een leuke plek weg van al dat Chinese geweld die hier in groten getale aanwezig zijn. Zijn dolk waarmee hij vanzelf een beer kan neersabelen wordt gelukkig alleen gebruikt om tomaten te snijden.
Dit zijn momenten om in te kaderen en gelukkig kunnen we dit allemaal vastleggen op ‘pellicule’ 😉 om er later nogmaals van te genieten.

Vissoep voor lunch
Vissoep voor lunch

Verbanningsoorden

Op de terugweg hebben we nog enkele stops waar er wat behendigheid en klimwerk aan te pas komt en het zicht maakt deze inspanning altijd meer dan goed. Wat wilde Mustangs en een hooiwagen uit een vorige eeuw kruisen nog ons pad.
Wat verder rijden we voorbij de volledig in onbruik geraakte goelag… gelukkig maar zou ik zeggen, maar de vervallen toestand maakt een bezoek overbodig, volgens onze chauffeur. Wat verder stoppen we toch en zijn getuige van hoe restanten van deze oude verbanningsoorden worden omgetoverd tot een eetgelegenheid.

Ongefilterd bier

De rest van de rit haspelen we in recordtempo af en worden danig door elkaar geschud, dat ik bij aankomst mijn maag alleen op de plooi krijg met een sterk Russisch ongefilterd biertje.

Deel onze weg

2 gedachten over “Hotsend en botsend”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *