Het paleis

Foto’s Boekarest – dag 2

Het Roemeense Pentagon

In de voetsporen van Ceausescu.

Ook in deze stad genieten we voorlopig van een zalige 22°C in de schaduw. De vooruitzichten voor het weekend zijn misschien iets minder want dan ziet het er naar uit dat ze die 22 °C gaan verdelen over de voormiddag en de namiddag. Tot nu mogen we zeker niet klagen en met het oog op onze boekcorrecties die ondertussen zijn toegekomen is dat misschien minder erg.

Paleis van het Parlement, nederige woonst van Ceausescu
Paleis van het Parlement, nederige woonst van Ceausescu

Inderdaad, ze hebben ons weeral liggen. De correcties van boek 1 hebben we in Tel Aviv moeten doorworstelen en nu zullen we een groot deel van onze verlofdagen in Boekarest moeten opofferen aan de correcties van boek 2. Op zich natuurlijk niet erg maar daarboven komt natuurlijk ook nog de blogberichten en de foto’s van Boekarest. Er  zijn erger dingen in het leven zeker.

We laten het vandaag alvast niet aan ons hart komen en steken vanmorgen onmiddellijk van wal met het Paleis van het Parlement. Het voormalige paleis van Ceausescu die je best in het rijtje schelmen van de vorige eeuw mag laten postvatten. Het paleis werd ook wel eens het huis van het volk genoemd omdat alles van voor en door het volk werd verwezenlijkt. Ik vrees dat pejoratief in deze context op zijn plaats is. De toegang kost € 6,- p/p, wil je echter je fototoestel gebruiken komt daar nog eens zoveel bij.  Met je gsm mag je dan weer wel foto’s nemen.

Paleis van het Parlement
Paleis van het Parlement
Paleis van het Parlement
Paleis van het Parlement

Enfin, het blijkt na het Pentagon in Amerika het tweede grootste gebouw ter wereld te zijn. De ene marmeren zaal lost de andere naadloos af en de tapijten en kroonluchters zijn hier met de kilo geleverd. Dat menig Roemeen hier zich de naad uit het lijf heeft gewerkt zal die dictator worst geweest zijn. De sukkelaar heeft slechts 60% van zijn paleis gerealiseerd gezien. De rest is na zijn executie in 1989 afgewerkt.

Antimklooster
Antimklooster

Het huis van de Patriarch

De voormiddag is gewisseld tegen de tijd dat we hier buitenkomen. Het Antimklooster en de berg van de Patriarch die in de schaduw van het paleis liggen zijn als bij wonder ontsnapt aan de afbraakwoede van mister C. en leveren bijzonder leuke foto’s op. De kerken zijn hier versierd met veel blingbling, wat maakt dat ze natuurlijk een zeer rijkelijke indruk geven.

Kathedraal van de Patriarch
Kathedraal van de Patriarch

De rest van de dag geven we present  in de kleine straatjes van wat er nog van de oude stad overblijft. Je kan hier door al het gastronomisch geweld van de kroegen en restaurants nog best zien welk een bijzondere gebouwen Boekarest vroeger rijk was, jammer genoeg vaak beschadigd door de aardbeving van 1977 en niet meer heropgebouwd.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *