Het laatste avondmaal

Foto’s

Het voordeel van bloggen is dat je regelmatig van vrienden gouden tips krijgt. Zo kregen we van Stef de  raad om tickets te reserveren voor het laatste avondmaal, maar evengoed van E10 ( Etienne) om ipv het moeilijk te reserveren Laatste avondmaal, een bezoekje te brengen aan een nogal speciaal kerkje San Maurizio. Ook kregen we van An Quintelier uit het van hieruit niet zo verre Sankt Morritz een adres van een restaurant in hartje Milaan. Ge ziet bloggen loont 😉

In de eerste plaats doen we het natuurlijk om ons eigen geheugen een stuk te verlengen, en het moet gezegd we grijpen sneller terug naar onze blogs om bepaalde informatie terug op te frissen dan naar enig ander media. Maar dat we soms tot meer dan 200 volgers per dag hebben maakt dat we onze avondlijke vingeroefeningen op het toetsenbord met plezier volbrengen.

Het laatste avondmaal
Het laatste avondmaal, Da Vinci

Maar terug naar vandaag, ik begin dus bij de tip om ‘Leonardo’s Laatste avondmaal in de Sankta Maria della Grazie’ te reserveren. Vorige week kon dit nog voor ongeveer € 108,-. Ook vanmorgen stond die optie nog open. Ons leek het nogal een duur uitstapje… meer dan honderd euro voor twee schilderijen.

Hilde is nogal vertrouwd met reclamecampagnes en marketingtechnieken en ze verdenkt het management van artificiële schaarste. Een beetje zoals de gladde paters van Orval, waar je een bak Orval zogezegd bijna onmogelijk kan reserveren. Uiteindelijk kan je dit hemelse vocht zonder moeite ginder ter plaatse en zonder reserveren gaan ophalen.

Wij nemen dus het risico en gaan ’s mogensvroeg naar de bende van Maria della Grazie… en wat blijkt. “Je hebt geluk er is net iemand die niet komt opdagen.”  Dus voor zes euro vijftig i.p.v. € 54 p/p kunnen we het laatste avondmaal gaan bewonderen. Het moet gezegd, zowat het meest beroemde kunstwerk ter wereld. Ooit als bij wonder intact gebleven na een bombardement van de geallieerden, en gered door zowat zeven restaureerwerken, is dit meesterwerk van de hand van Leonardo DaVinci een plaatsje op je bucketlist waard. De apostelen op het kunstwerk, geschilderd  op basis van verf met eieren, wiens reactie op Jesus’ aantijgingen dat hij zou verraden worden, is op ongelofelijk naturelle wijze weergegeven.

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de tip om een paar straten verder het nogal onbekende kerkje van San Maurizio  aan een nader onderzoek te onderwerpen. En wat blijkt, dit is een parreltje waar ik in de Capitoolgids niets van terugvind. Onbegrijpelijk. Dit is waarlijk een oogorgasme. De fresco’s van de hand van Bernardino Luini (trouwens nog les gevolgd bij Leonardo) zijn broer en zijn zonen, zijn buitengewoon knap. Hier vind je trouwens ook een versie van het laatste avondmaal.

San Maurizio
San Maurizio

We geraken op dreef en vereren het iets verder gelegen Pinoteca Ambrosiana op een bezoekje. Hier zingt het meesterwerk van Titiaans’ ‘Aanbidding der wijzen’ de hoogmis en zingen ‘Het portret van een musicus’ van Leonardo en werken van Caravaggio meer dan verdienstelijk mee in dit artistiek momentje.

Volledig artistiek leeggezogen trekken we ons eventjes terug op ons appartement en laten we onze batterijen opladen (niet die van Hilde haar fototoestel want die lader ligt nog thuis ;-)).

In de late namiddag laten we ons voeren op de tonen van Dolce Gabbana, Versace, Gucci, Valentino, Armani en Stella McCartney in wat zowat de natte droom van menig vrouwmens moet zijn. De prijzen in de vitrine laat deze natte droom al snel veranderen in natte ogen, want hier zal al een traantje geplengd zijn bij zoveel …euro’s.

De wijk van de modezaken
De wijk van de modezaken

Wij laten het geluid van zware Ferrari’s en de aanwezigheid van flamboyante opgedirkte schoonheden voor wat ze zijn en slaan met stille trom richting restaurant. Maar alvorens we onze voetjes onder tafel steken verwennen we onszelf nog in een klein museum ‘Poldi Pezzoli’ en branden we de Pietà van Botticelli voor eeuwig op onze netvliezen.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *