From me to you

Foto’s Aptera

Ook vandaag weer geen rustig dagje. Gisterenavond nog enkele leuke tips gekregen van de Kreta-gang(st)ers. We halen vandaag een ontbijt in de supermarkt hier vlakbij en zijn vroeg op pad met de scooter. Gemakkelijk vervoermiddel maar je moet verdomd goed uit je doppen kijken. De straten liggen er niet altijd even goed bij en te dicht bij geparkeerde auto’s rijden is een beetje voor problemen zoeken. Maar op een bijna aanrijding na vanmiddag met een fietser die zonder te kijken de straat oversteekt, is alles vlekkeloos verlopen.

Black Pearl - Souda
Black Pearl – Souda

Na een klein half uur houden we halt in de baai van Souda waar twee mastodonten voor anker liggen. Aanvankelijk hadden we het idee om met de auto naar hier te komen en dan zouden we hier vandaag met de boot naar Piraeus afvaren. Ook ligt er een schoener ‘ The black Pearl’ voor anker die volloopt met toeristen. Eventjes twijfelen we of we mee met dit antiek gevaarte de zee opgaan maar ons programma voor vandaag zit afgeladen vol.

Na het devote gedeelte van gisteren zoek we vandaag wat cultuur op. We zetten koers naar de antieke stad Aptera waar we een Minoïsche site bezoeken. We zijn vooral gecharmeerd door de monumentale cisternes en het theater. Een prachtige site maar nogal onoverzichtelijk, een klein plannetje had het interessanter gemaakt. Het nabijgelegen Ottomaans fort is gesloten maar het zicht van hieruit op de baai van Souda en op de site van Aptera is de verplaatsing waard.

Als we terugrijden stoppen we eventjes bij twee Venezolaanse graven van waar we dan weer een prachtig zicht op Chania krijgen. We nuttigen een slaatje en zelfs dan krijg je er een fruitschotel en een flesje raki bij. Telkens met de boodschap: ‘From me to you’. We betalen 14 euro maar de hoeveelheid raki die je er bijkrijgt kost in België meer dan de rekening.

Als we verder rijden richting thuisbasis passeren we langs een het ‘Suda bay war cemetery’ Een prachtig onderhouden oorlogskerkhof waar vooral Australische en Nieuw-Zeelandse slachtoffers liggen van een van de grootste maar tevens laatste luchtoperaties. Een stille getuige van zoveel waanzin. Een leuke ontmoeting met een Zweedse soloavonturier voorkomt dat we ons te zeer laten meeslepen door de deprimerende omgeving.

Een ommetje via Alikianos waar de kerk van de levenbrengende bron ‘Zoodochos Pigis’ ons alleen wat foto’s van de buitenkant oplevert. De binnenkant krijgt twee sterren in de Michelin gids, maar daar zullen we nog eens voor moeten terugkomen. Toch twee keer naar dezelfde bestemming op vakantie gaan is niet onmiddellijk aan ons besteed, dus zullen we die binnenkant wellicht nooit te zien krijgen.

Alikianos Zoodochos Pigis
Alikianos Zoodochos Pigis

Na een tussenstop in onze homestay ronden we deze drukke dag af in het Monastry Gonia in Kolymbari. Een klooster uit de negende eeuw waar we vriendelijk ontvangen worden. Dat wordt je hier trouwens overal. We maken een praatje met de concierge die ons trakteert op een verfrissing en honderduit vertelt over zijn vrienden die naar België verhuisd zijn om de crisis te ontlopen. Hij nodigt ons uit om in de kerk bij het beeld van de ‘Virgin the Merciful’ te bidden en zo een Mirakel af te dwingen. Ik trek mijn wenkbrauwen op, vraag nog wat extra reizen in dit gezelschap, een goede gezondheid en een voorspoedig lang leven voor familie en vrienden, maar het bidden laat ik aan hem over.

Een Duits kerkhof en een Minoïsche graftombe moeten er op onze terugweg ook nog aan geloven.

Als laatste stuiptrekking met de scooter, willen we nog vlug afscheid nemen voor de komende anderhalve week van ons Merel en Roxane. Maar de vogels zijn onverwacht gaan vliegen. Ze hadden zich misrekend en moesten al vandaag verder trekken naar hun volgende slaapplaats. Leuke reis nog Jana, Nils, Merel en Roxane.

Met spijt leveren we de scooter terug in bij het verhuurbedrijf. Het was een prettige metgezel die ons de mooie plekjes van westelijk Kreta heeft laten ontdekken.

Onze kampvuuravond brengen we door in een restaurant Mitsos, met zicht op zee, dat van ons de stempel ‘Beste Resto’ in deze streek meekrijgt.

 

 

 

 

Bewaren

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *