Flirten met de grens van Pakistan

Foto’s huwelijk in Bikaner

Foto’s Jaisalmer, dag 1

Haast en spoed is zelden goed

We kunnen onze vorige mail versturen van in de auto, maar haast en spoed is zelden goed. Ons bureau in de auto is ook niet zo comfortabel en daardoor vergeet ik de link te leggen.

Huwelijksfeest

Het huwelijksfeest van gisterenavond zindert nog na, dit was  een van de to do’s in India. Nu nog proberen mee te spelen in een Bollywoodfilm en ons must see en must do lijstje is zo goed als afgewerkt. Alhoewel, een olifant en een jachtluipaard staan nog hoog op ons verlanglijstje. Een olifant zagen we gisteren in het dorp maar die was geketend en blijkbaar eigendom van het volk Sadhu.

Sadhu Olifant
Sadhu olifant

Telefonieren

We hebben vandaag weer een lange verplaatsing voor de boeg en proberen zo vroeg mogelijk te vertrekken. We kunnen om zeven uur ontbijten maar de chaos in de keuken maakt dat we pas om kwart voor acht kunnen vertrekken. Kumar is enthousiast om op weg te gaan. Onderweg maan ik hem aan dat als hij wil telefoneren hij best zijn auto even aan de kant zet. Zelfs als ik zeg “No phonecalls, no telefonieren”, heeft hij de boodschap begrepen. En gelukkig…

Roadkills

Ook deze maal is het weer een verplaatsing met hindernissen, er wordt nog volop aan de baan gewerkt. Ik ben er zeker van dat wanneer je binnen tien jaar terugkomt het een prachtige snelweg zal zijn. 1,3 miljard inwoners en we zien slechts een handvol mensen aan het werk. Een tractor en een veel te zwaar beladen terreinwagen botsen en steken beiden in de gracht. Een slachtoffer is helemaal toegedekt met een deken hetgeen niet veel goeds voorspelt.

Overload
Overload

Ook hebben we al enkele koeien en geiten langs de weg zien liggen die zijn aangereden. In Australië zagen we ooit een kookboek liggen: roadkill recepies. Hier kunnen ze gemakkelijk een volume twee maken, ware het niet dat in bijna alle restaurants vegetarisch wordt gegeten.

Kraanvogels

We doen een kleine omweg en rijden via Khichan waar een kolonie kraanvogels hun thuishaven hebben.

Kraanvogels
Kraanvogels in Khichan

Vegetariërs

Van vegetarisch gesproken, Hilde begint haar vierde week, ik ga mijn derde week zonder vlees in. Ik geef toe dat de drang naar vlees volledig weg is, waar we echter allebei wel veel goesting naar hebben is een verse salade en chocolade. De verschillende broodjes kunnen anders ook wel onze broodbehoeften compenseren. Zo heb je Tandoori Paratha, een plat broodje gevuld met ajuin en aardappel. De Chapati of Rôti is een broodje met alleen water bloem en zout, dat je daarna met geclarifieerde boter bestrijkt en dan heb je nog Naan. Dit is hetzelfde als hierboven maar dan met gist, wat het iets krokanter maakt. Ook leerden we het verschil tussen spicy en hot. Het lijkt voor de hand te liggen maar spicy betreft de kruiden, hot slaat op de schaal van pikant. De Indische keuken is niet te evenaren.

Oorlog

We naderen de Pakistaanse grens en de aanwezigheid van militairen wordt zeer nadrukkelijk. In deze regio is er vaak een robbertje gevochten, in ’47, ’65, ’71 en ’99. De helikopters vliegen regelmatig over, niet zwaar bewapend zoals we vorig jaar aan de grens van Syrië zagen, toch zeer nadrukkelijk.

Jaisalmer

Ons onderkomen in Jaisalmer is een topper. Kumar, onze chauffeur is niet gelukkig als hij de reservaties niet zelf mag maken. Ook probeert hij via een vriend van hem een toer in de woestijn voor ons te regelen. Zijn voorstellen zijn meer dan dubbel zo duur als onze referenties en we wijzen deze dan ook resoluut af. Hij mort af en toe want dan ziet hij zijn zuurverdiende commissie door zijn neus geboord.

Reisgitaar

Ik stuit ook hier weer op een reisgitaar die ik voor minder dan vijftig euro kan kopen, maar we controleren op de website van Brussels Airlines en blijkt dat we daarvoor een extra zetel moeten reserveren. Ik voel mijn vingers al zachter worden en een week na onze terugkomst zit ik met een optreden. Mijn vingers zullen tot bloedens toe geteisterd worden… Dat is een zorg voor later.

Punjab

Nog geen sari voor Hilde maar we laten wel een Punjab maken. Iets dat ze misschien in België nog kan dragen… denk ik toch ;-). We moeten wat onderhandelen over de prijs, die voor hem altijd te laag is en voor ons altijd te hoog. Wij zijn ondertussen bedreven in het negotiëren en komen tot een overeenkomst waar beide partijen mee kunnen leven.

Meten voor een Punjab
Maten nemen voor een Punjab

Wc-sproeier

En dan nog iets over de toiletten. Alle wc’s zijn hier voorzien van een sproeisysteem dat wc-papier zou kunnen vervangen. Ik moet zeggen het is een hele ervaring en ik moet er geen tekening bij maken als de druk van de sproeier iets te hoog is ;-).

Woestijnwild

Misschien duiken we eventjes onder de radar want we laten ons verdwalen in de woestijn en weten niet of onze modem de hitte van het zand zal overleven. We krijgen het voor elkaar om onder ons tweeën met een gids en twee kamelen richting Pakistan een nacht onder de sterrenhemel in gezelschap van slangen, schorpioenen en ander woestijnwild door te brengen. Wordt vervolgd, al weet ik niet wanneer…Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

3 gedachten over “Flirten met de grens van Pakistan”

  1. Namaste Hilde en Erik, PRACHTIGE foto’s van trouwfeest ?, andere kan ik niet zien? Geen Sari voor Hilde, maar een Punjab? Hier wat ???. Wees voorzichtig in de woestijn, en tot…vervolg grts Myriam ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *