Flapoor

Foto’s

Voor dag en dauw staan we aan de poorten van de Yu tuin. We kuieren er heerlijk rond zonder de drukte van de massatoeristen die op zaterdag verwacht worden. Het twee hectaren grote tuinencomplex blijkt één van de mooiste van China te zijn. Wij zijn het met deze stelling van Trotter volmondig eens. Net zoals bij Gaudi’s monumenten in Barcelona zijn er hier geen rechte lijnen terug te vinden.

Shanghai Yu tuin

Wie weet waar Gaudi zijn mosterd vandaan haalde? Enfin hier werd/wordt gemediteerd, geschreven, gelezen dat het een lieve lust was/is. In zo’n decor lijkt dit ons niet moeilijk. Zodra de toeristen toestromen is er van mediteren geen sprake meer en wij wisselen gewillig onze plaats in voor de opdringerige toeristen die – als het enigszins mogelijk is – de 2 ha oppeuzelen nog voor wij de uitgang hebben bereikt.

Na deze droomstart lopen we richting ‘Bund’ waar we een overzet nemen naar Pudong. Het aan de overzijde gelegen stadsgedeelte van de Huangpu, waar de beruchte gangster Du Yuensheng, alias Flapoor Du, vele jaren geleden de plak zwaaide… Ik voel mij hier verbonden met deze gangster met dezelfde gebreken als ikzelf. De hoogbouw zorgt voor de nodige adrenaline. Adembenemend wandelen tussen al dit concrete, iron en glass.

Shanghai  Pudong

Hierna sluiten we de voormiddag af in de ‘Ohel Moishe Synagoge’. Een zeer boeiend museum over de 23.000 joden die door de inwoners van Shanghai in bescherming zijn genomen. Dit mede door toedoen van de Japanse viceconsul, die loodrecht tegen het Japanse/Duits regime in, de Joden redde van een gewisse dood. Deze Viceconsul Shibota werd net als Oscar Shindler door de Israelische overheid benoemd tot ‘rechtvaardige van de naties’. Onze Auschwitz-confrontatie van enkele jaren geleden is weer voelbaar.

Shanghai Ohel Moishe Synagoge

Na dit aangrijpend momentje, nemen we de metro naar de Franse concessie. Deze Europees aandoende streek waar we de Huaihai straat omzoomd met zijn platanen afwandelen tot aan Peoples square kan ons niet echt bekoren. Het museum en de opera op het einde van deze laan, gelegen aan Peoples square kan dit wel. We kunnen door tijdgebrek echter alleen de buitenkant aan een nader onderzoek onderwerpen.

Als we verder wandelen tot aan de ‘Bund’ verwittigt onze stappenteller ons dat we voor vandaag een record gaan breken en houden kampvuuravond in Shanghai in een leuk restaurant ‘River site’.

Shanghai  Bund

Morgen overbruggen we de 1500 km die ons nog scheiden van Beijing tegen duizelingwekkende snelheid. Op minder dan 5 uur klieven we het Chinese landschap tegen 300 km per uur met de HST.

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *