Eten in de goot

Foto’s

Vanmorgen om 5u30 tjoekt ons treintje het station van Hanoi binnen. We hebben wat geslapen, maar er was wel niet veel stoefs bij. Ik heb in ieder geval mijn kotszakje niet moeten gebruiken.

Als we uit de trein stappen wil er geen enkele taxi (die binnen in het station staan) ons meenemen als ik het adres laat zien… dat is ook den eerste keer. Als we echter buiten komen staat er een heel legertje taxichauffeurs klaar die zelfs proberen om de rugzak van onze rug te trekken. Het hotel waar we overnachten verwittigende ons via mail dat we alleen MaiLinh of Citytour Hanoi mogen nemen, juist diegene die ons niet willen meenemen. Al de rest van de taxi’s zullen proberen zoveel mogelijk sap uit de citroen te persen die je dan bent. Ik moet een paar keer mijn gezicht opzetten dat ik op het ministerie ook gebruik bij mijn evaluaties, en dat helpt blijkbaar om ze af te schrikken ;-))

Hanoi (4) Den Ngoc Son

Den Ngoc Son

Uiteindelijk blijkt ons Hotel niet ver genoeg te liggen en spreken tenslotte een prijs af i.p.v. dat ik de meter laat opzetten. We spreken 80.000 VD af (€ 2,- en een beetje).  Dit heeft natuurlijk als voordeel dat hij niet de halve stad met je rondrijdt en uiteindelijk veel meer incasseert.

Hanoi (53) Hoan Kiem  - Schildpadtoren

Schildpadtoren

Het is nog voor zessen als we aan het hotel aankomen. De eigenaar mailde ons dat  er een ontbijtje zou klaarstaan maar dat we vermoedelijk nog niet op de kamer zouden kunnen. De nachtdienst ligt te slapen op een veldbedje, maar geeft ons toch de sleutel van onze kamer. Dit is goed nieuws we kunnen ons nog eventjes neerleggen in onze eigen kamer. Tegen zeven uur zitten we echter al aan de ontbijttafel na een verkwikkende douche.

Na een stevig ontbijt, met iets waarvoor ik een moord zou begaan… KAAS… smeerkaas niet te na gesproken hebben ze hier niet teveel van dit goddelijk zuivelproduct…. Nu ja een kinderhand is gauw gevuld zeker.  Wij laten ons dit kleinootje dus à volonté welgevallen.

Het hotelletje is een echte aanrader, de hotelbediende van dienst helpt ons goed verder met allerlei informatie en probeert een privé toer op maat  in Sa Pa voor ons te regelen. Maar meer hierover volgende week.

Hanoi (30)

Hanoi streetfood

We trekken de bruisende stad in die vermaard is voor zijn streetfood. Als we het centrale Hoan Kiem-meer rondwandelen komt er een jong madammeke naast ons lopen die vraagt of ze met ons wat Engels mag spreken. Het blijkt een studentje te zijn die blijkbaar een opdracht heeft gekregen. We hebben een leuk onderonsje en ze vertelt ons het verhaal van de legende van het meer over de schildpad met het zwaard (Hoan Kiem betekent trouwens ‘het meer van het teruggegeven zwaard’).  Ik heb een groot Invernessgevoel waar Nessie (monster van Loch Ness) de plak zwaait. In het Hoan Kiem-meer zou nog altijd een schildpad in rondzwemmen die zich maar zeer zelden laat bewonderen. We nemen afscheid niet voor ze een foto wil nemen en ook wisselen we mailadressen uit.

Nog geen vijfhonderd meter verder worden we weer door drie meisjes tegengehouden die met ons een praatje willen maken. … Ik hoop dat er niet te veel volk in die studierichting zit, anders zijn we nog niet thuis ;-) Ons gesprekje wordt deze keer zelfs op camera vastgelegd. We zullen dus als didactisch materiaal in menige klas tijdens hun spreekbeurten worden getoond.

Hanoi (85)

Hanoi streetfood

Hanoi (90)

Hanoi streetfood

Vandaag zetten we alles in het teken van ‘streetfood’. Ondertussen zijn we volledig aan de Indochinese gewoonte en gebruiken gewoon geraakt en hebben we onze eigen normen wat aangepast. De kruidenmengsels, de exotische groenten, gebruiken en bereidingswijzen maken van deze streetfood-bezoeken een waar avontuur, waar we twee maanden geleden feestelijk voor zouden bedankt hebben, maar nu zo van genieten. Je hoeft ook niet alles te weten wat er in zit… als het maar geen embryo-eieren zijn;-)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *