Drink, drink, kom Rikske drink.

Vandaag worden we wakker in Oslo, de dagen lengen met een ongeziene snelheid. Gisterenavond was het rond twaalf uur nog niet echt donker. Eigenlijk wel zalig, maar ik vrees dat slaaptekort ons de komende dagen parten zal spelen. We hebben alvast oogmaskers mee, die we vorig jaar kregen bij Etihad, de luchtvaartmaatschappij waarmee we naar China vlogen. Ook heb ik mij voor ons vertrek voorzien van degelijke oortjes die het geluid ’s nachts zeer goed zouden dempen, die heb ik gelukkig nog niet nodig gehad.

Vandaag gaan we Oslo verkennen, de stad van ‘Ibsen’, éénvan de grootste dramaturgen aller tijden. Sinds ons vorig bezoek, 30 jaar geleden, is er natuurlijk al één en ander veranderd. Zo is er het Operahuis bijgekomen, dat volgens mij een beetje de grandeur van het operahuis in Sydney nabootst. Ook aan de haven waar het raadhuis staat, doet de omgeving mij met een beetje goede wil aan Circular Quay denken in Sydney.

Operahuis
Operahuis

 

 

 

 

Oslo is in ieder geval een leuke hoofdstad, met weinig verkeer, niet volledig onder de voet gelopen en toch een lekkere drukte die goed aanvoelt. Ook de Akershusvesting, een kasteel met zalig uitzicht op de haven, is de moeite om de kleine klim te wagen. De ontmoeting met King Rik was er zeer hartelijk.

King Rik
King Rik

 

 

 

 

Een groot cruiseschip speelt de hoofdrol in die haven en vanop de vestingen van het kasteel hebben we een zicht op deze mastodont die onderkomen biedt aan wel 3000 passagiers. Hoeveel zeebonken, koks, kuispersoneel en officieren hier de dans leiden om die rijke lui te dienen, daar hebben we het raden naar. We hoorden dat dit schip van Lissabon onderweg is naar Riga. Mij leken die negen uur van gisteren op de boot net genoeg om ons niet te vervelen, maar zo veertien dagen op een schip… ik mag er niet aan denken. Maar misschien zijn we hier nog te jong voor… en niet rijk genoeg 😉

Cruiser Lissabon - RIga
Cruiser Lissabon – RIga

 

 

 

 

Het Nobel instituut dat bij iedereen gekend is voor zijn jaarlijkse Nobelprijzen mocht niet aan ons lijstje ontbreken. Hoewel we niet verder binnen konden dan de eerste twee ruimtes, is het toch wel indrukwekkend om in het gebouw te zijn waar alle jaren zoveel geld wordt uitgedeeld, aan slimme en brave mensen. Alfred weet met zijn geld geen blijf medunkt. En dan natuurlijk het meest toegankelijke koninklijke paleis van Europa, moesten we ook nog eventjes bezoeken.

Koninklijk paleis
Koninklijk paleis

 

 

 

 

Als je geld wilt uitsparen, kan je best een Oslokaart aanschaffen waarmee je in alle musea toegang krijgt en ook ongelimiteerd het openbaar vervoer kan gebruiken. Nu ja geld uitsparen…die kaart kost voor 2 dagen zo’n € 53,-, meer dan genoeg zou ik toch denken. Als je alleen van het openbaar vervoer wil genieten kan dit al voor € 10 voor 24 uur.

Wat de overige prijzen betreft: in de ‘KIWI-keten’ zowat de plaatselijke ALDI, zijn de prijzen zeer schappelijk, zelfs te vergelijken met de prijzen in België. Een pint op café is dan weer een ander verhaal, voor een halve liter durven ze hier bijna € 10,- rekenen.

Gisteren eigenlijk nog een leuke anekdote vergeten vertellen: als we van de boot kwamen gereden … gelukkig al als derde wagen, werden we één voor één gecontroleerd door een nogal ijverige douanier. Bij ieder auto sloeg hij een praatje, vanwaar kom je, ben je hier al geweest, wat kom je hier doen, heb je geen drank of sigaretten bij? Natuurlijk niet meneer (met uitgestreken gezicht). Zijt ge zeker?… Natuurlijk meneer. Drinkt ge niet? …. Gelukkig kwam ik er met mijn mister-sympathie-smile vanaf, maar ik zou niet graag de driehonderdste auto zijn die van de boot voorbij dit ventje moest. Enfin gelukkig moest ik ons buske niet uitladen of we waren al handenvol kronen kwijt aan accijnzen ;-).

Foto’s Oslo dag 2

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *