Don’t mess with Rikske

Foto’s

Ik had op voorhand niet zo’n goed gevoel bij Da Nang maar we wilden dit absoluut zien voor zijn China beach en de marble mountains. Als we ’s morgens wakker worden in ons hotelletje Dai A… schijnt het zonnetje door de gordijnen.  Nu zeg maar hotel.  Dit is trouwens het meest luxueuze onderkomen sinds we in Zuidoost-Azië zitten. Voor zo’n € 23,- hebben we hier een waar paradijs. Maar misschien is een kinderhand gauw gevuld;-)

Da_Nang (44)    Da_Nang (6)

Na het ontbijt trekken we onze stapschoenen aan voor een verkenning van de stad. 75.000 inwoners en de tweede stad van midden-Vietnam. Gelegen aan de Han-rivier die samen met het eiland Son Tra het centrum van de Zuid-Chinese zee scheidt. Een leuke stad die ons zelfs een beetje aan Maastricht doet denken. Over een afstand van een dikke kilometer zijn er 4 bruggen die over de Han-rivier de afstand naar het eiland Son Tra overbruggen. Het is alsof er een wedstrijd is uitgeschreven voor de mooiste brug en de vier winnaars  hun ding hier konden doen.

Da_Nang (4)

Als we nog maar net vertrokken zijn en over de promenade lopen worden we aangesproken door een Easy-Rider. Dit zijn motards die hun diensten aan toeristen aanbieden. Van dagtochten tot meerdaagse tochten. Je kan dan op plaatsen komen die vaak niet toegankelijk zijn voor toeristen. Zij zorgen voor al je bagage en jij zit achterop een moto. Ik heb liever het stuur zelf vast, maar ik vind het idee wel leuk.

We wandelen over de Hanbrug en wandelen het hele eiland over tot aan de Zuid-Chinese zee.  Dit waren de stranden waar de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog kwamen uitrusten. Trouwens de Vietnamezen willen niet dat je spreekt over China beach, maar wel Eastern beach. Dit omdat het strand aan Vietnam toehoort en niet aan China.

Hier zijn nog een aantal kuisploegen aan het werk die de rommel van de voorbije tyfoon aan het opkuisen zijn.

In de namiddag bezoeken we het Cham-museum, een leuk museum met de grootste Chamcollectie ter wereld. Volgens onze Rough Guide zijn echter veel van de kunstobjecten in privécollectie verloren gegaan voor het grote publiek.

Da_Nang (58) Da_Nang (54) Da_Nang (56)

Daarna willen we nog een bezoekje brengen aan de Cao Dai-tempel, maar die ligt helemaal aan de andere kant van het centrum. We hebben hier al zowat alle vervoermiddelen uitgeprobeerd maar hier zijn alleen maar taxi’s en Riksja’s en het toeval wil toch dat er juist twee oude mannen aan het museum staan te wachten met hun bakkersfietske.

Hij wuift al van ver, al moet gezegd dat het wuiven minder enthousiast wordt als hij mij korter bij ziet komen en beseft dat dit niet de rit van zijn leven gaat worden met mij aan boord. Als ik wil instappen gebaart hij toch dat ik maar in de riksja van zijn collega moet gaan zitten.  Hij zal Hilde wel vervoeren. Het zuchten van zijn collega gaat over in zwaar hijgen zodra ik in het zeteltje kruip en hij afzet. Voor we vertrekken is er nog een Vietnamees madammeke die ons precies wil waarschuwen voor iets…

We voelen ons al minder gerust. Ik hou de ganse rit mijn rugzakje wat steviger vast dan gewoonlijk en we volgen nauwlettender dan anders op onze kaart.  Enfin we hebben een prijs afgesproken en die twee ouwe mannen kan ik met gemak ’s morgens op mijn nuchter maag opeten ;-)

Da_Nang (67) Da_Nang (68)

Ze brengen ons naar de afgesproken plaats en ik betaal hem het afgesproken bedrag… zijn compagnon probeert met gebaren diets te maken dat ik hem ook nog moet betalen. Ik haal mijn strengste gezicht uit de kast… en ik garandeer je hij zat rapper op zijn fietske dan je tot 3 kan tellen. Don’t mess with Rikske ;-)

In de Cao Dai-tempel is er een jong Vietnamees madammeke die ons wat verder helpt.  Ik moet langs de rechterkant binnengaan, Hilde langs de linker, niet voordat ze zeker weet dat Hilde haar ‘period’ niet heeft, want dan mag een vrouw de tempel niet binnen. Nadien laat ze ons ook nog zien hoe de aanbidding in zijn werk gaat.

Da_Nang (70)

Na deze geestelijke les smijten we ons in de geestrijke drank, bij wijze van wat happy hour cocktails en brengen mijn verjaardag door in een leuk restaurantje aan de oevers van de Han rivier in een restaurant  ‘Waterfront’.  Het is een romantisch tafereel met de verlichte bruggen op de achtergrond en een lekker glaasje wijn voor onze neus. We sluiten deze leuke dag af met een live-optreden die bijna het ganse repertoire van de Gizon (gitaarschool in Katelijne) spelen.

Da_Nang (80) Da_Nang (75)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *