Diep in de Amazone

Amazone dag 1

Foto’s Amazone dag 1

Amazone, de groene long van Zuid-Amerika. We worden opgehaald om negen uur dertig samen met een Nederlandse, Nynke en twee Zweden, Ella en Johan. Ons laatste slachtoffer moet nog landen in Rurrenabaque. Zodra de jet is geland komt ons laatste gezelschap ons vergezellen: een Filipijnse, geboren in Hongkong, Theresa die door Erik meteen als Jenny wordt gedoopt en er gelukkig mee kan lachen. Zodra het gezelschap compleet is, zetten we koers naar Santa Rosa zo’n 100 kilometer dieper de Amazone in. De hele weg is een stoffige offroad, het stof en het zweet zorgt voor een plakkerige bedoening. Als we een bus of een vrachtwagen voorbij rijden wordt het zicht herleid tot nul. Enkele motards op onze weg zijn helemaal onder het stof bedolven.

Toekan in Yamuna Nationaal Park
Toekan in Yacuma Nationaal Park

 

Uit te kluiten gewassen houten kano

Een toekan kruist onze weg en we kunnen hem nadien nog even spotten, echt scherp krijg ik hem door de afstand niet in de lens maar dit is toch wat mij betreft bingo. Zodra we inschepen in onze ‘barco’, een uit te kluiten gewassen houten kano met een buitenmotor, maken we kennis met onze gids/kapitein voor de komende drie dagen: Yoyo. Een leuke Boliviaan die er meteen de sfeer in zet.

Paradijsvogel
Paradijsvogels volgens onze gids, Hoatzin volgens internet, bijnaam: stinkvogel

Yacuma, in het midden van de Amazone

De boottocht op de Yacuma, in het midden van de Amazone, is er eentje om in te kaderen. Het is alsof we op onze zondagse luie krent zitten te genieten van een documentaire over het Amazonewoud. Ooit waren we een halve dag zoet in Australië om krokodillen te spotten, zonder resultaat. Hier zitten echter hele kolonies alligators en zwarte kaaimannen. Ze liggen vaak zij aan zij met capibara, die echter wel als de kaaiman hongerig is, beter andere oorden opzoeken. We zien ook nog tientallen verschillende soorten vogels: kraanvogels, maraboes, paradijsvogels, tijgervogel, visarenden, diverse reigersoorten… Echt te gek voor woorden. Iedere rechtgeaarde ornitoloog laat hier met plezier zijn broek zakken. Onbeschrijfelijk welke differentiatie hier te zien is.

Alligator
Kaaiman

Ons kamp

Als we in ons kamp toekomen, en kamp is hier de beste omschrijving, worden we verdeeld over de verschillende hutten. Wij krijgen een privéhut, maar daarmee is ook alles gezegd. Dit is een houten kot op palen midden in de jungle. Er gaapt in de gaas een gat ter grootte van mijn hoed die ik daar maar voor alle zekerheid inplug. Later blijkt dat de muggengaas niet alleen voor de muggen is maar ook voor de apen. We hebben een privétoilet (en dit zal later nog meer dan van pas komen) met een douche (natuurlijk alleen koud water). Elektriciteit is er alleen van 19u30 tot 22 uur. Dit wordt geleverd door een lawaaierige transformator. De enige reden waarom we onze gsm moeten bijladen is de functie zaklamp, want wifi is hier uiteraard niet.

We zien in ons kamp ook nog een toekan die ik zeer kort in beeld kan brengen. We zijn zo in vervoering dat ik vergeet af te drukken.

Wat moet een Belg meer hebben?

We worden nog uitgenodigd om terug in de boot te stappen en een paar kilometer verder van een zonsondergang te genieten. Er is een stalletje met koude pintjes en wat moet een Belg meer hebben. Ondertussen maken we ook kennis met de mensen van de tweede boot waar we de komende drie dagen mee zullen optrekken. Er zitten nog drie leuke Belgen bij, een Nederlands koppel en een Duitse madam.

Capaibara's
Capibara’s

Het is een toffe bedoening en we varen pas terug als het pikdonker is. De jungle in het pikkedonker is toch wel een ervaring. Af en toe hoor je en zie je als je bijlicht met een lamp dat de kaaimannen het water induiken en soms onze richting uitzwemmen. De capibara’s (een rat ter grootte van een varken) die vaak half in het water hangen, genieten van de golfslag die de boten teweegbrengen.

Klamboe

We praten nog wat na maar kiezen na deze toch wel vermoeiende tocht voor onze bedstee. Er is ook nog een klamboe, maar een goeie tip, als je ooit een moet aanschaffen, zorg dan voor twee afzonderlijke, want de lucht die je uitademt kan niet echt door die gaatjes, met als gevolg zuurstofgebrek.

DEET op je bek

Na een tijdje hou ik het dan ook voor bekeken en steek mijn hoofd uit de klamboe. Natuurlijk smeer je dan best wat DEET op je bek als je niet wil opgevreten worden door de muggen. Trouwens we zijn voor alle zekerheid toch maar gestart met onze malariapillen.

Deel onze weg

5 gedachten over “Diep in de Amazone”

  1. Hallo Hilde en Erik, dit is genieten met de grote G ?, Hilde je foto’s PRACHTIG ❤…wat een prachtige natuur en dieren…WAUW ?!!!En dan Erik zijn verhalen maken het plaatje compleet…TOP ?, grts en zie al uit naar vervolg xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *