De Inca’s achterna

Collectivo

Foto’s Ollantaytambo

We mogen morgen maximum tien kilo meenemen op de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes, we moeten dus een en ander herschikken. We mogen onze grote rugzakken in ons hotel in Cuzco achterlaten, want we komen hier zaterdagavond nog terug slapen.

Daarna vertrekken we naar de bushalte van Cuzco waar we een collectivo op de kop proberen te tikken. Dit is zowat een trufi maar iets groter, hij vertrekt echter ook pas als hij vol zit. Als we in de buurt komen worden we al onmiddellijk aangesproken voor een taxi of een collectivo voor respectievelijk 15 of 12 soles per persoon, ik vind die gast nogal agressief handelen en ik wimpel hem af en zeg hem dat we een bus willen.

Een beetje verder zien we de bussen staan en een ander man spreekt ons aan om ons te vervoeren in een collectivo voor 10 soles per persoon, bovendien eentje die klaarstaat om te vertrekken. Die eerste gast is in zijn gat gebeten en vliegt naar die verkoper dat hij zijn klanten afpikt. Ik moei er mij mee en ik zeg hem in mijn beste Spaans (dat klinkt als Engels) dat we helemaal geen deal hadden en op zoek waren naar een bus. Enfin, ze staan nog een tijdje te roepen tegen elkaar, terwijl wij als laatste op de bus kruipen. Deurtje toe en wijle weg.

The sacred Valley

Na twee uur bergrit komen we bijna 1000 meter lager aan in The Sacred Valley in Ollantaytambo waar we maanden geleden al een hostelletje geboekt hadden. Wat ons toen bezielde weet ik niet goed, want het hotel ligt meer dan een kilometer uit het gezellige centrum. We nemen een tuktuk en ik laat tegen Hilde al uitschijnen dat het verdomd goed zal moeten zijn. Als we aan het hostel toekomen zie ik de bui al hangen. De gastvrouw ontvangt ons zeer vriendelijk maar als ze de kamer laat zien kan ze mij met al haar charme niet overhalen. Hilde oppert nog dat het maar voor 1 nacht is, ik heb geen goesting om morgen vol met vlooienbeten te zitten.

We nemen vriendelijk afscheid en zeggen dat we toch liever dichter in het centrum willen liggen. Het kost ons bij booking.com toch tien dollar aan annulatiekosten. Vlooienspray kost meer volgens mij.

Pachamama

Dus terug naar af. Wij zoeken een café waar er wifi is en gaan op zoek via onze favoriete reissite naar een nieuwe overnachtingsplaats. We nemen een pintje (het eerste sinds zeeeeer lang) en we smossen wat met ons bier op de grond voor la Pachamama (brengt geluk als je moeder aarde laat meegenieten van dat lekkere vocht) die ons geluk moet brengen op onze zoektocht naar een nieuw onderkomen. Een beetje zoals ze in Thailand Boedda laten meedrinken. Er zijn volgens mij in Ollantaytambo meer ho(s)tels dan dat er inwoners zijn, dus is de opdracht niet zo moeilijk en we hebben snel onderdak.

Ollantaytambo
Ollantaytambo

De toverdrank van Obelix

In de namiddag bezoeken we de indrukwekkende Incasite van Ollantaytambo. Zo’n 140 soles voor ons beide (ongeveer € 34,-) Dit zijn Europese prijzen, maar hetgeen we te zien krijgen is dan ook wel indrukwekkend. Hoe die gasten dat zoveel honderden jaren voor elkaar kregen is voor vele wetenschappers een wonder. We hoorden van een van de gidsen die groepen begeleiden dat een van de stenen van de zonnetempel zo’n 70 ton zou wegen, ofwel beschikten die à la Obelix over toverdrank ofwel waren dat zeer ingenieuze knapen.

Ollantaytambo Inca site
Ollantaytambo Inca site

Zuurstofflessen

Het is al een goede voorbereiding voor het grote werk van morgen en gelukkig is het hier maar 2800 meter waarop we moeten klimmen dus lukt het al een stuk beter, al ga ik niet beweren dat we hier naar boven lopen. Naar het schijnt hebben er verschillende gidsen zuurstofflessen mee voor mensen die te gulzig naar boven vliegen, ik heb ze gelukkig nog niet nodig gehad.

Voor het eerst in Zuid-Amerika vragen er een hoop jonge grieten of ze met ons op de foto mogen. Als je dat al honderden keren in Azië hebt gedaan kan die ene keer hier er ook wel bij. Ik dacht dat ze het nooit zouden vragen?.

Ollantaytambo Inca site
Ollantaytambo Inca site

Roze chocolade

We belanden na ons Inca avontuur in een chocolade museum met een aangrenzende bar waar je natuurlijk al hun chocolade kunt proeven. Ook onze Belgische chocolade zou gemaakt worden met de chocoladeboon uit Zuid-Amerika, maar we zijn het er beide over eens dat onze chocolatiers er betere resultaten mee halen. Trouwens een Belg heeft hier nog niet zolang geleden een chocoladeboon ontdekt waarvan er roze chocolade kan gemaakt worden. Als we het etablissement buitenstappen hebben we beiden een chocolade indigestie.

Deel onze weg

2 gedachten over “De Inca’s achterna”

  1. De ruby chocolade, lekker ze smaakt iet of wat naar bessen, maar zou volledig zonder smaak en kleurstoffen gemaakt worden. Zeer bizar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *