De drijvende markt

Foto’s

Ontiegelijk vroeg hebben we afspraak om de drijvende markten van Can Tho te verkennen. Om 5u30 worden we beneden aan de balie verwacht. Gelukkig hebben we koffiefaciliteiten op onze kamer en kan ik toch tenminste een kop koffie drinken. Een taxi, die voor mij meer op een rugzakje lijkt, pikt ons stipt op… t.t.z. de chauffeur heeft vermoedelijk de nacht voor de deur van ons hotel doorgebracht, want hij ligt nog languit te slapen als de nachtwaker… die trouwens ook nog lag te slapen ons wijst waar onze taxi staat. Ik wakker, allemaal wakker zeker.

We worden aan één van de vele armen van de Mekong afgezet. Onze lokale gids en schipper wachten ons op, niet voor hij eerst met ons via een streetfood stalletje passeert en wat broodjes en bananen meeneemt voor ons.  Tenslotte was het ontbijt inbegrepen in deze trip ;-)

Onze hotelbediende vertelde ons gisteren dat we met een stevig bootje met een afdakje zouden varen… Oeps de boten waren waarschijnlijk op…Het is dus maar een roeibootje waar er een kleine motor op is gemonteerd. Alleen het aan boord klimmen vraagt al wat behendigheid.

Het is ontzettend druk op de Mekong, de ene boot na de ander passeert ons met de nodige golfontwikkeling als gevolg.  Ons bootje danst als een plastieken eendje op de golven.  Wij hebben niet alleen een korte nacht achter de rug, maar bovendien nog een slechte ook.  Mijn evenwichtsorganen laten mij in de steek en ik voel mijn eten van gisteren de verkeerde weg uitgaan. De zon brand op mijn vleesklak, en mijn enige vluchtweg uit dat bootje is zwemmend de Mekong oversteken.

Na een zestal kilometer komen we bij de drijvende markten en we dobberen nu veel rustiger tussen de bootkraampjes. Mijn lichaam herstelt zich en we kunnen genieten van hetgeen we te zien krijgen.

Can_Tho (31) Floating Market

De boten liggen hier te wachten op hun klanten. Het zijn eigenlijk grotere boeren (tussen aanhalingstekens) die hun waren aanprijzen. Ze steken een grote bamboestok omhoog met daarboven op gemonteerd de vrucht die ze te koop aanbieden.  Ananas, galangawortel, zwarte, rode, gele zoete aardappelen, wortelen, kolen en allerlande tropische en minder tropische groenten en fruit. Eigenlijk een beetje de veiling van Katelijne maar dan op het water.  Onze gids doet zijn best om ons alles zo goed mogelijk uit te leggen. Zijn Engels is niet altijd even duidelijk maar het meeste verstaan we toch.

Can_Tho (61) Floating Market

Als we de terugtocht aanvatten gaan we tot mijn grote opluchting via kleine kanaaltjes terug naar onze startplaats.  Het is alsof we door een ondoordringbare jungle varen.  We zien tientallen bomen en stuiken met allerlei vruchten.

Can_Tho (65) Floating Market

Sommige stukken van deze kanaaltjes worden blijkbaar wel als vuilnisbelt gebruikt.  200 meter verder doet er iemand zijn afwas, wat verder drijft er een dode hond en nog wat verder is er iemand zich aan het wassen.

Alles speelt zich hier rond het water af. Na deze intense ervaring wandelen we terug richting hotel en beslissen om onze tweede overnachting te cancelen en terug naar HCMC te rijden. Ondertussen zijn Stephanie en Yannick daar  gearriveerd en is ons reisgezelschap volledig.  Het is een leuk weerzien en met ons vijfkoppig gezelschap luiden we de eerste avond in met een gezellig etentje op de 8ste verdieping, de rooftop,  van een nabijgelegen hotel. Lekker en gezellig en we eten en drinken voor maar € 4,- per persoon. ’t Leven kan schoon zijn.

Ondertussen zien we beelden van Hoi An, één van onze volgende stops in midden-Vietnam, waar 70.000 toeristen zijn geëvacueerd door de Tyfoon die de Phillippijnen zo teisterde en is afgezwakt tot een tropische storm. Hopelijk trekt het  water zich de komende dagen wat terug.

 

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *