Danny Huwé

Foto’s Boekarest – Dag 1

Tussenstop

We worden vanmorgen wakker in Ransart een  klein dorpje in de buurt van zijn grote broer Charleroi. Heel de regio snoept hier mee van het succes van de lagekost luchtvaartmaatschappij.

We hebben een reservekoffer bij in onze wagen met wat proper gerief. Die mocht kosteloos op de parking van ons hotel blijven staan. We wisselen onze Bulgaarse kledij voor een nieuw plunje. Zonder ontbijt brengt de chauffeur van het hotelletje ons weerom naar de luchthaven waar ons een nieuwe vlucht wacht.

Gedenksteen revolutie 1989, waarbij Danny Huwé om het leven kwam
Gedenksteen revolutie 1989, waarbij Danny Huwé om het leven kwam

En dit is natuurlijk waar we op doelden met onze tweelingreis. We zetten vandaag koers naar Boekarest  in Roemenië. Ook deze keer zit het vliegtuig afgeladen vol. Ik moet toegeven dat we stiekem een beetje hoopten op een niet al te volle vlucht. De tijd dat de mensen dachten dat goedkope vluchten  gebeurden in vliegtuigen aaneengenaaid met kippendraad en papier maché, behoort definitief tot het verleden. Ryanair, om ze met naam te noemen, is ondertussen een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa. Als je het mij vraagt zal hun gooi naar Transatlantische vluchten hun evenmin windeieren leggen. Wij zijn fan.

Bejaardenhulp tegen wil en dank

We zitten vandaag op de laatste rij en zowel links als rechts zitten hoogbejaarde mensen. We worden vandaag zowaar hulpsteward(es)/bejaardenhulp van dienst.

De splinternieuwe Boeing overbrugt bijna dezelfde afstand van gisteren van Sofia naar Charleroi. Het onderweg zijn is voor ons, zoals jullie weten, bijna even heilig als de bestemming zelf. Het Cyrillisch van Bulgarije maakt plaats voor ons ouwe getrouwe alfabet. Het Roemeens is een Romaanse taal. Met onze kennis van het koeterwaals van onze zuiderburen en de verbastering van het Italiaans, kunnen we zowaar meerdere Roemeense woorden verstaan.

Boekarest
Boekarest

Little Dublin

In 1989 ten tijde van de grote revolutie in Boekarest zaten wij in Kortenberg met een theaterproductie onder leiding van Ludo Busschots. Fragmenten die nodig waren van een nieuwslezer werden voor ons toen ingelezen door Danny Huwé. Hij kwam tijdens zijn journalistieke werk in Boekarest op kerstdag jammerlijk om het leven door een verdwaalde kogel. Het nieuws sloeg in België in als een bom. Voor mij en de andere productieleden zal Danny Huwé meer dan een oorlogsjournalist blijven.

Wij kregen trouwens gisterenavond onze nieuwe studiobaas op whatsapp. Na wat over en weer gepalaver stond hij erop om ons gratis op de luchthaven te komen oppikken. Aanvankelijk voor twintig euro maar dat was zonder ons gerekend. Ik vermoed dat hij te nieuwsgierig was naar zijn nieuwe bewoners. Uiteindelijk kregen we zelfs heel wat interessante tips mee. We slapen in een nogal oud communistisch aandoend appartementsblok, toch de studio zelf valt best mee.

2017_03_23_Boekarest-30-21

Er rest ons vandaag niet meer dan de verkenning of oriëntatiewandeling zoals we onze eerste verkenning meestal noemen. Onze eerste indruk langs de grote boulevard lost zijn verwachtingen alleszins in. Als we de oude stad inwandelen is het alsof we little-Dublin bezoeken. Of eigenlijk moet ik zeggen BIG-Dublin want Temple bar in Dublin heeft maar half zoveel Irish pubs als Boekarest. Het hoeft geen betoog dat ik mijn hart hier onmiddellijk verlies.

Bewaren

Deel onze weg

Een gedachte over “Danny Huwé”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *