Genieten met een grote G

Het weekend zal vol met leuke ontmoetingen. Lezen is er bij ons zo ingebakken dat we eigenlijk een beetje lettertjes ademen.

Zaterdag trokken we naar de Singel in Antwerpen, een beetje terug thuiskomen voor mij. In de jaren tachtig volgde ik hier voordracht aan het Conservatorium tevens de thuishaven van Radio 2. Vele lokalen waren in die tijd al zo ver voor hun tijd aangekleed dat ze vandaag nog altijd modern aandoen. Ondertussen zijn er wel wat aanbouwen gebeurd en verschillende zalen maken het tot een culturele ontmoetingsplaats bij uitstek. Zang, muziek, voordracht, theater, al wat ook maar naar Cultuur ruikt, vindt hier zijn plaats.

De Singel - Conservatorium
De Singel – Conservatorium

Zaterdag vormde het conservatorium de achtergrond voor ‘Mind the book’ een internationaal festival voor de geest, georganiseerd door Vooruit Gent en de Singel Antwerpen. Een festival rond boeken en actualiteit. Een hele resem Vlaamse en internationale auteurs brachten er vier dagen lang leuke en boeiende panelgesprekken. Maar ook kon je er terecht bij boekendokters Anne Provoost en Kristien Emmerechts voor een praatje. Of ze je van de microbe konden genezen zijn we nooit te weten gekomen, want we waren niet de enige boekenzieken. Uiteindelijk is het een ziekte die geen genezing hoeft.

Wij genoten ook een uurtje bij het lezerscollectief, een sociale onderneming die bouwt aan een betere wereld. Zij maken straffe literatuur voor iedereen toegankelijk. Er wordt voor een groepje van ongeveer 12 mensen voorgelezen, alsof je samen een wandeling maakt en de natuur aanschouwt. Teksten worden samen gelezen, herlezen en onder de loep genomen. Ondertussen zijn er zo’n veertigtal plaatsen in Vlaanderen waar er gevolg gegeven wordt aan dit leuke initiatief. Zo wordt er onder meer voorgelezen in gevangenissen, tehuizen, ziekenhuizen, bijzondere jeugdzorg, enz.  Een geweldig leuke ervaring voor wie begaan is met lettertjes.

Het panelgesprek achteraf met Dirk De Wachter en Barbara De Busschere waarin het thema ‘liefde’ wel op een zeer bijzondere wijze werd benaderd, in een uitverkochte blauwe zaal, werd door het publiek zeer gesmaakt. Niet alleen de welbespraakte Dirk De Wachter, psychiater-auteur, maar ook het zeer verrassende optreden van dichteres Delphine Lecompte tussendoor zorgde voor een uurtje top entertainment.

Dirk De Wachter en Delphine Lecompte
Dirk De Wachter (midden) en Delphine Lecompte (rechts)

Ook Kader Abdolah, Dimitri Verhulst, Ben Okri en nog vele andere topauteurs waren te gast, maar tijdsgebrek strooide roet in het spreekwoordelijke eten.

En of dit nog niet genoeg was hadden we zondagmorgen een ontmoeting met Stefan Hertmans, de auteur van het zeer aangrijpende boek ‘Oorlog en terpentijn’. De schrijver bracht het relaas van zijn grootvader en hoe hij uiteindelijk zijn cahiers in een boek goot. Het gesprek had plaats in het Oratorium van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Een schitterende locatie. De signeersessie achteraf vond plaats in de wintertuin, een pareltje dat zijn gelijke niet kent.

Stefan Hertmans signeert
Stefan Hertmans signeert
Wintertuin Ursulinen Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Wintertuin Ursulinen, Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Aangezien we het boek ‘Oorlog en Terpentijn’ in digitale vorm kochten voor onze Tolino, schaften we zijn boek ‘Naar Merelbeke’ aan, want een digitale versie laten signeren viel nogal moeilijk.

Gesigneerd boek: 'Naar Merelbeke'
Gesigneerd boek: ‘Naar Merelbeke’

Dat we hierdoor te laat in Doel waren om nog een laatste blik op het droogdok van het Deurgangdok te werpen, kon de pret niet bederven. De file nadat we onverrichter zake moesten terugkeren, kon dat wel voor heel eventjes. Maar het heeft ons literair weekendje niet kunnen bederven. Het was genieten met een grote G.

 

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *