Ceci n’est pas une pipe

Door de gietende regen gaan we vanmorgen naar het metrostation en nemen de metro naar het eiland Ostermalm waar we verder te voet gaan naar het eiland Djurgarden. Hier gaan we naar het museum van de Vasa. De Vasa is een boot die de strijd van snelst zinkend schip met vlag en wimpel wint van de Titanic. Na de tewaterlating kan het schip precies driehonderd meter van de kade varen, waar het zijn buik laat vollopen en een deel van zijn bemanning in de verdrinkingsdood meesleurt.

Vasa
Vasa

 

 

 

De koning die niet hard genoeg kon geëerd worden moest en zou een schip krijgen dat alle andere zou overtreffen. Met Hollandse scheepsbouwers en Waalse werklui zou het toch niet mogen mislopen? 😉 Maar als de koning in al zijn trots en grootheidswaanzin de strijd aangaat met de natuurwetten, komen daar natuurlijk vodden van. Te hoog, te smal, te weinig ballast? Wie zal het zeggen?

Het leuke is natuurlijk dat het schip na 333 jaar terug wordt bovengehaald en als de grootste puzzel ooit terug, vijs per vijs, wordt ineen gestoken. Met als resultaat het grootste gerenoveerde schip ooit.

Enfin, prachtig museum en zeker een must see voor wie Stockholm aandoet.

Na een lekkere en goedkope lunch trotseren we het Modern art museum op het eiland Skeppsholmen. Dit is al een stuk boeiender dan het moderne museum in Oslo, waar een bananenschil als absolute kunst wordt beschouwd. Ik ken trouwens twee binken die ooit een toneelstuk schreven over een pot mosselen van Broodthaers… Die moderne kunst… man, man 😉

Enfin hier vinden we werken terug van Kandinsky, Picasso, Modigliani, Munch, Matisse, Magriet enz. Prachtige werken die net iets meer dan een bananenschil voorstellen.

Sturtevant - Matisse - Modigliani
Modigliani – Matisse – Sturtevant

Stockholm-19 Stockholm-24

 

 

 

 

 

 

Ondertussen is de zon er doorgekomen, maar een kanjer van een migraine noopt ons terug naar ons tentje waar we onze foto’s wat bijwerken en publiceren. Trouwens vanaf dit jaar een taakje voor Hilde, die haar handen hier meer dan vol mee heeft.

Morgen is het weer opbreekdag en zetten we ons circus een paar honderd kilometers zuidelijker op.

Foto’s Stockholm dag 3 (hier vind je meteen de verklaring van de titel)

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *