Blote borsten, ratten, en een Indische trouwerij

Foto’s Mandawa en Bikaner 

Haveli

De stop in Mandawa was er eigenlijk eentje omdat Bikaner te ver was. Uiteindelijk vinden we in onze ouwe getrouwe Rough Guide een passage terug over Mandawa. We ontbijten vroeg en spreken met Kumar af dat we pas rond 11 uur zullen vertrekken.

De haveli’s die zich hier openbaren zijn van een ongelofelijke schoonheid. Dit is bijna niet te geloven dat dit zomaar een noot is in onze favoriete gids. We gaan op zoek naar een Haveli waar nog Belgisch glas zou in verwerkt zijn en worden tegengehouden door een gast met een kar getrokken door een ezel.

Ezelskar

Voor honderd roepie brengt hij ons naar die Haveli… “Natuurlijk weet hij waar het is!” Verstaan doen we hem niet maar hij houdt onderweg wel een paar keer halt om de weg te vragen. Voor ons niet gelaten dit is zowat het leukste vervoermiddel dat je je kan indenken. Met ezelskar door Mandawa, het is alvast zeer ongewoon en we hebben veel bekijks.

Uiteindelijk komen we aan de haveli aan die we wilden zien. Hij staat in de stellingen voor renovatie… wat van de meeste huizen hier niet kan gezegd worden. Deze onvoorstelbare prachtige huizen staan te verkommeren en als er dan toch al eentje door een handige hoteleigenaar wordt gerenoveerd, gebeurt dit met veel te veel blingbling zodat het onrealistisch overkomt.

Moustache Maharadja

Zoek de ezel
Zoek de ezel

De vaak nogal agressieve verkopers komen als mollen uit de grond gekropen en staan met verschillenden aan ons vel te trekken. Ik word hier aangesproken als moustache Maharadja, ’t is eens wat anders dan happy boeddha. Als ik mijn borstkast opblaas en mijn ‘laat-me gerust-of-ik eet-u-op-gezicht’ opzet wijken ze meestal en kunnen we ongestoord ons ding doen. Een andere haveli die ons wordt aangeraden wordt door een ouder koppel bewoond. Als we op de binnenkoer komen, worden we onmiddellijk uitgenodigd op thee en koffie. De afvalemmer staat net iets te dicht bij de koffiepot en de vrees dat die wordt verwisseld maakt dat ik dit aanbod vriendelijk doch zeer nadrukkelijk afwijs.

Blote borsten

Het koppel heeft een gezegende leeftijd, alhoewel je dat hier niet altijd correct kan inschatten. Ze doen teken dat we vrij door hun eigendom mogen rondlopen. Onbegrijpelijk dat deze haveli zo wordt verwaarloosd. We mogen in alle hoeken, kamers en hoekjes kijken. We gaan naar de rooftop en staan versteld van het uitzicht dat je over de stad hebt.

Haveli
Haveli

We besluiten het hulpeloze koppel een kleinigheid te geven voor hun genereuze houding om hun huis zo maar te mogen uitkammen. Als ik ze omgerekend net geen drie euro geef gaat de vrouw des huizes uit haar dak en laat uit erkentelijkheid haar borsten zien omdat daar blijkbaar nog een en ander moet aan hersteld worden en ze onze donatie zal gebruiken voor die correctie. We sluiten zedig onze ogen en manen haar aan om haar borsten terug in haar sari te verstoppen waar ze liefelijk door de zijden stof worden bedekt.

Karavaan

Een jonge gast die wat verder begint te marchanderen, vertel ik dat het eigenlijk niet echt leuk meer is om zowat honderd keer per dag te worden aangesproken om iets te kopen. De sympathieke knul vertelt ons dat er vroeger karavanen langskwamen om hun stoffen op te kopen, maar nu zijn de enige karavanen die ons dorp aandoen toeristen. We moeten aan hen zoveel mogelijk spullen zien te slijten. Begrijpelijk. Vaak word je door nogal agressieve verkopers overdonderd en de enige remedie hiertegen is vriendelijk blijven, ze proberen te laten lachen en wijs te maken dat je echt niets zal kopen. Ik geef eerlijk toe dat mijn potje nogal eens bijna overkookt als ze op het einde van de dag voor de negenennegentigste keer je proberen een of ander prullaria te verkopen.

Nomaden

Onderweg naar Bikaner komen we verschillende nomaden tegen die alle dagen van plaats naar plaats versjassen. Ik denk eerlijk dat wij ook een beetje nomaden zijn. Als we stoppen voor een foto komen de kinderen afgelopen om je zakken leeg te maken. We delen wat voedsel uit en het geld waar ze voor bedelen geven we wijselijk niet.

Het landschap gaat meer en meer over naar woestijn en naast de Indische koeien of Zeboe zoals ze worden genoemd, krijgen we eveneens het gezelschap van boskoeien en dromedarissen.

Kamelen

Na een tocht van180 kilometer checken we in en gaan onmiddellijk op zoek naar een kamelenboerderij. In het Engels wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een dromedaris met een bult en een kameel die er twee heeft. Hier is alles kameel en gemakkelijkheidshalve noem ik vanaf nu alles met een bult kameel.

Onderzoekcentrum kamelen
Onderzoekcentrum kamelen

Het is eigenlijk een onderzoekcentrum waar de kamelen worden bestudeerd. Ik dacht dat ik een en ander aankon maar zo’n woestijnschip kan op drie minuten zo’n tweehonderd liter water opzuigen. Serieus pompke hebben die gasten.

Rattentempel of Karni Mata tempel

Na een ijsje van kamelenmelk zetten we koers naar de iets verder gelegen rattentempel. Hilde is er niet gerust in en zal een aangeboren angst moeten overwinnen. Aangezien het een actieve tempel is waar de plaatselijke God wordt aanbeden, moeten we onze schoenen uitdoen. We schuifelen voorzichtig het gebouw binnen en worden inderdaad getrakteerd op honderden… neen, duizenden ratten die hier de koning te rijk zijn. De plaatselijke bevolking verafgoodt deze mormeltjes en brengen met honderden dagelijks voedsel langs. De ratten lopen over je voeten, komen aan je snuffelen en kruipen in en uit de nissen die de tempel rijk is. Dit is een nogal bizarre belevenis die Hilde niet gauw zal vergeten. Wat een mens al niet moet doen voor wat leuke foto’s.

Rattentempel in Bikaner
Rattentempel in Bikaner

Indiaas huwelijk

Moe en voldaan laten we ons terug naar onze stal voeren en als ik hoor dat er een huwelijk wordt voltrokken wil ik dit absoluut van dichtbij meemaken. De hoteleigenaar zegt dat dit geen enkel probleem is en dat je zo maar mag aanschuiven. De buren en gasten van het hotel zijn mee uitgenodigd.

Indiaas Huwelijk
Indiaas Huwelijk

Dit is een scene uit een Bollywood film. Een paar duizend genodigden die hier mee aan de dis aanschuiven. Soms hebben we wel het gevoel dat we meer bekeken en gefotografeerd worden dan het paar. Dit is zo’n kleurrijke ervaring die zijn gelijke niet kent. Honderden gerechten, drankjes worden voor iedereen uitgedeeld. Geen haan die onze aanwezigheid vreemd vindt, al worden we zeer vaak aangesproken. Als op zeker moment de bruidegom zit te wachten op het podium op zijn bruid zie ik mijn kans schoon om met hem een babbeltje te slaan. Hij vindt het een hele eer dat we daar aanwezig zijn en hoopt dat hij met zijn nieuwe gade ooit Europa mag bezoeken. Te zien aan de standaard die hier hooggehouden wordt denk ik dat dit hoegenaamd geen probleem zal zijn. Wij waren al fier dat we op onze feest zo’n kleine tweehonderd mensen konden inviteren, maar drieduizend… onze ouders zouden niet gelachen hebben. ?Booking.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

3 gedachten over “Blote borsten, ratten, en een Indische trouwerij”

  1. Namaste Hilde en Moustache ?, weerom prachtige foto’s, en toffe belevenissen, juist die ratten ?brrr, ja Hilde..chapeau ?,grts Myriam xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *