Berlijn met hindernissen

Foto’s

Ons mailabonnement op de nieuwsbrief van Ryanair loont, dertig euro voor twee personen naar een stad waarvan de geschiedenis niet over rozen liep. Een grootstad met een muur die oost en west van elkaar scheidde en nu de fiere hoofdstad van de bondsrepubliek Duitsland is. Juist, we hebben het over Berlijn.

We waren vorige maand weer zo opgewonden dat we voor een appel en een ei een city-trip konden maken dat we iets te enthousiast via booking.com een goedkoop hotel wisten te versieren, zo goedkoop dat er wel bijna een addertje onder het gras moest zitten. Het addertje was er inderdaad, maar dan wel van onze eigen hand. Het hotel ligt aan luchthaven Tegel, terwijl onze vlucht via Schönefeld gaat. Gelukkig zijn de afstanden niet onoverbrugbaar maar dit is toch een missertje die normaal is voorbehouden voor een beginner of ne verstrooide apostel.

Na onze voorbereiding blijkt dat van zaterdag tot maandag net iets te weinig tijd is om alles op ons gemak te bekijken. Maar dan deed er zich nog een vlucht voor op vrijdagmorgen voor minder dan vijf euro enkele reis. Deze hindernis was snel genomen en daarmee zitten we vanaf vrijdag al in Berlijn met nog een ticket voor morgenvroeg van Brussel naar Berlijn. Hopelijk houden ze de mensen niet te lang aan de grond terwijl ze op twee vermiste reizigers wachten die al op Duits grondgebied vertoeven.

Onze vlucht vertrekt om 8u20, behoorlijk vroeg als je rekening houdt met de twee/drie uur die je er op voorhand moet aanwezig zijn. De trein is niet echt een optie. Zo vroeg mensen lastig vallen om ons naar de luchthaven te brengen ook niet, dus lichten we de optie om met de auto naar een flyparking te rijden. Dat ze die parking goed verstopt hebben moet je best incalculeren als je op tijd op de luchthaven wil arriveren. Enfin, om een lang verhaal kort te maken met minder dan dertig minuten aankomen aan de juiste gate doet mijn stressmetertje rood uitslagen.

Terwijl we aanschuiven om in te schepen hoor ik mijn achternaam roepen. Ex-collega Koen met zijn vrouw Ruth zitten op hetzelfde vliegtuig. De wereld kan soms toch klein zijn.

Na een voorbeeldige vlucht van iets meer dan een uur en wat geknoei met de kaartjesmachine voor het openbaar vervoer, vinden we naadloos onze weg in het gigantische metro netwerk naar ons hotel en kunnen we aan onze journey in Berlijn beginnen.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

We starten onze eerste dag met een oriëntatiewandeling en genieten langs het Landwehrkanal van een kleine lunch en gaan via het Joods museum, Checkpoint Charlie en de Gendarmenmarkt naar Unter den Linden, een leuke laan die nu door werken zijn aanblik een beetje kwijt is en dan verder naar de Brandenburger Tor en het Holocaust Mahnmal. 2711 indrukwekkende grafzuilen zijn een blijvende herinnering aan de onbegrijpelijke waanzin van de tweede wereldoorlog waar er zoveel miljoenen joden werden uitgeroeid.

Een anekdote die aan dit huiveringwekkende monument plakt is de volgende. Na een openbare aanbesteding om de betonnen wanden van het Holocaust Mahnmal te voorzien van een coating laag om ze te beschermen tegen regen en wind, werd de besteding toegewezen aan een firma die, zo bleek achteraf, de uitroeiingskampen voorzag van ZiklonB… Dat dit heel wat inkt deed vloeien hoeft geen betoog.

 

Holocaust Mahnmal
Holocaust Mahnmal

Deel onze weg

Een gedachte over “Berlijn met hindernissen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *