Baden in luxe

Foto’s

We blijven nog twee dagen in Mitzpe Ramon, maar we moeten helaas uit de fantastische lodge vertrekken, want vanaf vandaag is alles volzet. We vinden gelukkig ongeveer in dezelfde prijsklasse een hotel zelfs iets meer in het centrum. Inchecken is pas vanmiddag.

Als we ingepakt zijn vertrekken we richting Sde Boker, een nogal eigenaardige naam voor de kleine stad. De eerste halte is er vlak voor: in Avdat Nationaal Park. Een beetje te vergelijken met Masada, maar als we heel eerlijk zijn gaat die vergelijking niet helemaal op. Het is een archeologische site gesticht in de vierde eeuw voor onze tijdsrekening door de Nabateeërs als een stop op hun specerijenroute. Deze begon in Oman en via Yemen, Saoedi-Arabië en Jordanië zo langs de Negev woestijn naar de Port of Ghaza liep om alzo hun goederen langs deze 2400 kilometer lange route naar de Middellandse Zee te vervoeren. Boeiende geschiedenis, maar de site zelf is een onvoltooide puzzel. We lopen over grindwegen waar onder onze voeten tal van artefacten liggen. Als we een van de archeologen hierover aanspreken, vertelt ze ons dat ze proberen om de site in deze toestand te beschermen tegen de natuurelementen en zo voor de volgende generatie archeologen te bewaren. Dat de toeristen gruis maken van tweeduizend jaar oude artefacten zal hun in dit stadium worst wezen.

Avdat Nationaal Park
Avdat Nationaal Park

De dame in kwestie moedigt ons aan om ook nog En Avedat te bezoeken. Een ander Nationaal Park dat zich aan de Wadi Zin bevindt. Je kan eerst een kijkje nemen aan de noordelijke toegang waar je zicht hebt van boven op de Canyon. Daarna rijd je met de auto een stuk verder richting Sde Boker. Je wandelt in de Wadi via en prachtig pad met weerom onze vriendjes Ibex die zich van onze aanwezigheid niets aantrekken. Als we terug wandelen hebben ze een paar bussen joelende pubers gelost die deze oase van stilte omtoveren in een balzaal.

En Avedat Nationaal Park
En Avedat Nationaal Park

We houden het hier voor bekeken en gaan via de begraafplaats van Ben Gurion en zijn vrouw Paula naar ons nieuwe onderkomen. We komen helemaal bestoft en vuil aan maar de vriendelijke juffrouw aan het onthaal schijnt dit niet eens op te merken.

We krijgen de sleutel en als we onze kamer binnenkomen denken we toch dat er iets verkeerd is. Ik panikeer bij de idee dat dit wel eens een fortuin zou kunnen kosten. Grote salon en living met massagestoel, een keuken, grote slaapkamer en een reuze badkamer met een bubbelbad en bovendien een zwembad. Ik spurt naar beneden om de juffrouw op haar vermoedelijke fout te wijzen. Blijkbaar is er toch geen fout in ’t spel, alleen was dit blijkbaar nog de enige kamer die over was. Dus wij krijgen hier een serieuze upgrade, waar we bijgevolg ten volle van zullen genieten. Een mens mag toch af en toe eens chance hebben.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *