Twee apostelen op het laatste avondmaal

Eindelijk terug foto’s

Jeruzalem 1

Jeruzalem 2

Bethlehem en Jericho

Jeruzalem 3

Als we drie van de vier belangrijke religies van de stad hebben bezocht kan de vierde toch niet achterblijven: De Armeense. We duiken weer de oude stad in en helemaal aan het zuidwestelijke deel van de stad vinden we de Armeense wijk. Een gemeenschap die minder dan tweeduizend zielen telt en ook die wordt stilaan opgepeuzeld door de alomtegenwoordige joodse gemeenschap. In de Sint Jacobuskathedraal is een Armeense dienst bezig waar we worden uitgenodigd om deze bij te wonen. We zetten ons achteraan in de kerk maar vergeten naar het bord met verbodstekens te kijken die aan de ingang hangen, en dat zijn er heel wat. Je mag geen foto’s nemen of filmen… 0eps, echt niet gezien. Je mag niet met je benen gekruist zitten, maar als we dat wel doen komt er een patriarch naar ons toegelopen om ons te corrigeren.

Armeense kerkdienst
Armeense kerkdienst

 

 

 

 

 

 

 

De dienst zelf is van een hogere orde. We wanen ons een paar honderd jaar terug in de tijd als de patriarchen met een kap over hun hoofd al zingend de kerk binnenkomen. Hun diepe basstemmen maken van het geheel iets bijzonder. Achteraan in de kerk zitten nog drie andere mensen en voor de rest zijn het alleen priesters en dienaars die de dienst uitmaken. De schemerdonker samen met de bijzondere gezangen zijn zo betoverend, dat we bijna een half uur als in trance blijven kijken.

In december vorig jaar konden we in Milaan ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo Da Vinci bewonderen, vandaag staan we in de zaal waar dit avondmaal zou hebben plaatsgevonden. We vreesden dat we hier niet alleen aan de dis zouden zitten, maar blijkbaar ligt dit voor de meesten zo goed verstopt dat we hier de enige apostelen zijn. Ik overweeg eventjes om onze snack hier te nuttigen maar de laatste keer dat ze hier iets gegeten hebben was het hun laatste maal… We nemen het zekere voor het onzekere en nuttigen hem toch maar buiten. Trouwens, twee dagen geleden postten we een bericht waarop ik ‘Het Laatste Avondmaal’ als afbeelding gebuikte. Dit was trouwens een foto die we zelf namen in Milaan, maar ofwel zijn ze hier mis, ofwel hebben ze wat verbouwingen gedaan, ofwel is Leonardo niet hier geweest, want de zaal waar wij waren komt niet overeen met het schilderij.

Laatste avondmaal
Laatste avondmaal

 

 

 

 

 

 

 

Het graf van koning David een beetje verder is wegens het Soekot, dat blijkbaar nog tot morgenavond duurt, overbevolkt door Orthodoxe joden die dit bezoek vandaag blijkbaar als een verplicht nummertje zien. Het feest gaat naar zijn hoogtepunt want we zien overal feestelijk uitgedoste families en op verschillende plaatsen wordt er enthousiast gezongen en gedanst.

Een paar Duitse jongeren zetten ons op een verkeerd been als we hen de weg vragen naar het graf van Oskar Schindler. We lopen in een rondje en komen tot de constatatie dat het graf vlakbij de plaats lag waar we hen aanspraken. Misplaatste Duitse grap?

Deze flamboyante Duitser die duizenden Joden redde en er zelfs tot in Auschwitz ging terughalen, ligt hier begraven als een rechtvaardige der naties. Het graf ligt beladen met steentjes als eerbetoon.

Als toetje voor vandaag bewaren we de Citadel ofwel de Toren van David. Een middeleeuws fort waar volgens sommigen Christus zou berecht zijn en niet in het Klooster van de Geseling zoals ze de pelgrims van de Via Dolorosa willen laten geloven. Pontius Pilatus deelde alvast hier de lakens uit als hij in het land was. Bovenop de hoogste toren heb je in ieder geval een prachtig zicht over Jeruzalem. De wandeling door de stadsgeschiedenis is interessant maar wat artefacten hier en daar had het geheel nog interessanter gemaakt. De maquette van Jeruzalem op het einde van de rondleiding mag er alvast zijn.

In de late namiddag trekken we gewapend met onze laptop naar een kroeg waar we eindelijk enkele foto’s kunnen uploaden.

Deel onze weg

Een gedachte over “Twee apostelen op het laatste avondmaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *