Alta 7000 jaar later

Vlak voor we vanmorgen moeten opbreken begint het toch wel te regenen zeker… Daarmee verkijken we natuurlijk de optie om vanavond nog eens in een bungalow te slapen. Ah ja, de tent kan toch moeilijk nat in de auto blijven liggen. Bovendien doen we morgen vermoedelijk een experiment en slapen we in ons buske, en dan moet de tent zeker droog zijn want twee dagen een natte tent in ’t buske is om problemen vragen.

Ook vandaag moeten we weer twee ferry’s nemen, weliswaar korte overtochten, maar toch moet je zien dat je op tijd bent. De eerste gaat van Breivikeidet naar Svenstry de tweede van Lyngeseidet naar Olderdalen. Namen om je tong over te breken. Beiden liggen nog in de provincie Troms. Op de eerste moeten we 40 minuten wachten, maar de tweede sluit na nog een 25 kilometer overbrugt te hebben, perfect aan op de eerste. Daarna stomen we op naar de noordelijkste provincie van Noorwegen Finnmark. Dit is zo wat het Noorse Lapland. We zien onderweg vaak Samivrouwen die nog in originele kledij rondlopen. En ook vind je overal langs de baan tipi’s of hoe die Samiwoningen ook mogen heten. Op de Laplanders komen we nog terug als we het echte, het Finse Lapland kruisen. Vandaag zien we trouwens weer fantastische panorama’s en alsof het een wedstrijd is, overweldigt het enen landschap het andere. Ook enkele kariboes passeren de revue en dieren spotten in het wild geeft toch altijd een extra kik. Muskusossen en beren zitten hier ook nog in het wild, maar of we die te zien gaan krijgen…

Panorama van Tromso naar Alta
Panorama onderweg van Tromso naar Alta

 

 

 

 

Vandaag houden we nog een stop in Alta, waar ze net als in het Spaanse Altamira rotstekeningen hebben, al zijn het hier graveringen.

Rond half vier zijn we ter plaatse en ondertussen zijn we zo geoefend dat we een half uur later onze tent hebben opgesteld en volledig geïnstalleerd zijn. Daarna vertrekken we onmiddellijk naar de rotsgraveringen. Trouwens echt de moeite waard. De tekeningen bevinden zich buiten en de 3 kilometer lange route met al zijn 7000 jaar oude rotstekeningen zijn nog maar vrij recent ontdekt. We genieten hier 2 uurtjes en stoppen dan nog even bij de plaatselijke supermarkt en maken er een avondje  kokkerellen van.

Morgen zou het’ le moment suprême’ moeten worden, want dan komt het hoogtepunt van de reis in het vizier.

Foto’s Alta

Deel onze weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *