Aanslag op onze comfortzone

Foto’s

We zetten via de strandpromenade koers naar het oude Jaffa. Je hebt hier stranden voor elk wat wils. Tegenover de Franse ambassade een strand vooral gevuld met Fransen, eentje voor honden in de zomer, eentje afgeschermd met een muur voor mensen die de religie nog diep belijden: om beurten mogen hier de vrouwen, kinderen en de mannen hun torso’s ten toon spreiden, daarnaast, en wel vlak daarnaast een strandje voor homo’s… We zoeken tevergeefs naar een strand voor mooie mensen en blijven dus maar op de wandelweg. Ik zou niet graag op het verkeerde strand terecht komen.

Tel Aviv
Tel Aviv

We doen er bijna twee uur over eer we Jaffa bereiken. De leuke straatjes met Ottomaanse huisjes, de 4000 jaar oude haven, zelfs oudste ter wereld en het prachtige uitzicht op Tel Aviv maakt van Jaffa een vijfsterren bestemming waar Arabieren en joden vredig samenwonen. Dat Napoleon zijn troepen duizenden Turkse gevangenen doodde is slechts een voetnoot in de geschiedenis. De hitte is verschroeiend en we zoeken de schaduw op in de ontelbare straten van de vlooienmarkt. Alles wat niet te heet of te zwaar is kan je hier kopen. Ik ben al best tevreden met een loopshort die ik hier voor zeven euro vind. Of ik het in Israël zal gebruiken als ons tellertje alle dagen rond de vijfentwintig kilometer wandelen draait, is nog maar de vraag.

Vlooienmarkt Jaffa
Vlooienmarkt Jaffa

Tegen de middag houden we het voor bekeken en wandelen verder naar Newe Tsedek, een dorp tussen Jaffa en Tel Aviv, waar de pioniers hun onderkomen zochten. Tegenwoordig een trendy wijk waar Israëlische yuppen zich thuis voelen.We houden hier een kleine onderbreking om de innerlijke mens te sterken en kuieren verder langs de nauwe gezellige straatjes die ons naar de met bomen omzoomde Rothschild Boulevard brengen. Een buurt waar het vermoedelijk iets duurder toeven is dan waar wij verblijven, alhoewel dat we eigenlijk zeker niet mogen klagen. Onze eerste indruk rond ons appartement in de Ben Yehuda was misschien nogal negatief, maar ik zou dit bij deze willen rechtzetten. Het is er misschien niet honderd procent spic en span, maar het is er wel gezellig met leuke winkels en restaurants, en bovendien niet ver van de haven.

We maken een tussenstop in het Tel Aviv Museum of Arts en genieten van enkele indrukwekkende privécollecties. Als je in je nalatenschap enkele schilderijen van Picasso, Klimt, Modigliani, Vemeers, Van Gogh, Gauguin, Munch, Magritte en Ensor aan een museum schenkt, kan je al raden dat het niet over normale stervelingen ging.

We krijgen vandaag juist geteld één ultra orthodoxe jood te zien, trouwens de eerste in Israël. Ik geloof dat er in Antwerpen meer wonen dan in heel Tel Aviv.

Na de culturele injectie van het Museum of Arts brengt de Rothschild Boulevard ons verder richting Azrieli Observatory waar we voor vijf euro per persoon 49 verdiepingen naar boven worden gekatapulteerd. We moeten echter eerst een gevecht winnen en trotseren enkele aanslagen op onze comfortzone alvorens we in de té crowdy mall bij de liften kunnen komen. Het is bijna letterlijk over de koppen lopen, maar het uitzicht dat we hiervoor in ruil krijgen op de negenenveertigste verdieping is dit meer dan waard.

Zicht vanop Azrieli Observatory
Zicht vanop Azrieli Observatory

De veel te dure dranken op deze hoogte laten we voor de reizigers met andere budgetten en zetten via de Arlozorov Boulevard de terugweg in naar ons appartement. Daar aangekomen kunnen we ons nog enkel voortslepen tot bij onze buurman die voortreffelijk Indiaanse streetfood serveert.

Onze kilometerteller gaat een stuk boven de 30.000 stappen. De loopbroek en -schoenen zullen vandaag weerom het daglicht niet te zien krijgen.

Heilig weetje: Volgens de bijbel vluchtte Jona, die God ongehoorzaam was, naar Jaffa en werd opgegeten door een walvis. Na drie dagen werd hij uitgespuwd op het strand. (cfr: trotter)

Deel onze weg

Een gedachte over “Aanslag op onze comfortzone”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *